مقدمه
فهرست مطالب
جرایم اقتصادی افعال و رفتارهایی هستند که به علت اخلال در اقتصاد جرم محسوب می شوند.
جرایم اقتصادی با جرایم پولشویی و جرایم بانکی و فساد مالی مرتبط است.شرکت های هرمی و فرار های مالیاتی و اختلاس و ارتشا از مصادیق جرایم اقتصادی هستند.
نظام اقتصاد در جامعه نقش مهمی در سلامت خرید و فروش و ایمن بودن کالا ها ایفا می کند.
اگر جامعه ای اقتصادش بیمار باشد و مبتلا به جرایم اقتصادی باشد پیشرفت در نظام سرمایه و افرایش تولید ملی صورت نخواهد گرفت.
در جرایم اقتصادی مجرمین به علت داشتن درامد و یا سرمایه های کلان یا بازار را در دست می گیرند و موجب ایجاد اخلال در نظام اقتصاد می شوند یا با ارتکاب اختلاس هایی با ارقام نجومی موجبات بی اعتمادی مردم را فراهم می کنند.
بهتر است بخوانید :پولشویی و راه مقابله با آن
جرایم اقتصادی از چالش برانگیز ترین مسایل و مشکلات در تمامی جهان است.پیشرفت تکنولوژی و توسعه فناوری و اطلاعات در این زمینه بی تاثیر نبوده است.بروز جرایم و مفاسد اقتصادی موجب می شود تا چهره کارمندان دولت و حکومت دچار خدشه شود.
تاثیر جرایم اقتصادی بر خانواده:
جرایم اقتصادی نه تنها موجب اخلال در اقتصاد می شوند بلکه به علت مرتبط بودن ان با معیشت مردم موجب می شود تا تاثیرات سو بر روح و اخلاق افراد هم پدیدار شود.
فردی را در نظر بگیرید که تمام سرمایه اش را دلار و سکه خریده است و ان را وسیله کسب و کار خویش کرده حال در این میان افرادی مانند سلطان سکه در قیمت آن نوسانات ایجاد می کنند.ورشکستی و یا ضرر کردن فرد در کسب و کار او به معیشت خانواده اش هم آسیب وارد می کند.آسیب به معیشت و در آمد خانواده موجب درگیری و اختلافات خانوادگی می شود و الی آخر…
این چرخه ی آسیب همانند چرخه بارندگی پی در پی تکرار می شوند.پس همانطور ملاحضه کردید آسیب یک فرد به اقتصاد آسیب به معیشت و بنیان خانواده است.
اهمیت جرایم اقتصادی:
عدم سلب امنیت از افکار عمومی و برهم خوردن توازن و تعادل اقتصادی و تاثیرات جرایم اقتصادی بر حکومت و دولت موجب شده است تا به صورت ویژه به جرایم اقتصادی رسیدگی شود به طور مثال دادگاه ویژه جرایم اقتصادی برای تعقیب و رسیدگی به این دسته از جرایم وجود دارد.یا اخبار رسیدگی به جرایم مالی مرتبا از سوی رسانه با شفافیت بیان می شود.
قانون جرایم اقتصادی:
در خصوص جرایم اقتصادی قوانین متفاوتی وجود دارد که برای آگاهی بیشتر به آنها اشاره می کنیم:
۱-مواد۵۸۸ تا ۵۹۷قانون مجازات اسلامی
۲-قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس ارتشا و کلاهبرداری
۳-قانون نحوه یاجرای اصل ۴۹ قانون اساسی
۴-قانون ممنوعیت اخذ پورسانت در معاملات خارجی
۵-مقررات جزایی قانون دیوان محاسبات
۶-قانون مجازات تبانی در معاملات دولتی
علل ارتکاب جرایم اقتصادی چیست؟
الف)فاصله طبقاتی و عدم گردش پول و سرمایه و عدم تعادل در درآمدهای دولتی
ب)محدودیت راه های کسب و کار و سخت بودن گرفتن ثبت شرکت و کسب جواز
ج)عادی شدن تخلفات جزیی در ادارات و نهادهای دولتی
د)فعالیت و بر سر کار رفتن افراد نا کارآمد به جای افراد متخصص و صالح
ه)ضعف مدیریتی و عدم گزارش تخلفات و مسامحه با افراد خاطی و عدم نظارت و کنترل
و)ضعف مدیریتی و عدم مسولیت پذیری و عدم پاسخگویی در قبال مردم
در این قسمت دو مورد از مهم ترین جرایم اقتصادی معرفی می کنیم:
۱-اختلاس: اختلاس به برداشتن و کم کردن غیرقانونی اموال دولتی یا غیردولتی که توسط کارمندان و کارکنان دولت یا وابسته به دولت انجام میگیرد، گفته میشود.
مجازات جرم اختلاس در صورتیکه میزان اختلاص تا پنجاه هزار ریال باشد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و شش ماه تاسه سال انفصال موقت و هر گاه بیش از این مبلغ باشد به دو تا ده سال حبس و انفصال دایم از خدمات دولتی و در هر مورد علاوه بر رد وجه یا مالمورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم میشود.
۲-ارتشا: رشوه دادن را رشا و رشوه گرفتن را ارتشا می نامند. رشوه دادن و رشوه گرفتن هردو موجب فساد در سازمان ها می شود. فسادی که نشان از کارشکنی و تضییع حقوق مردم دارد.رشوه خواری مسولان دولت و ماموران موجب می شود تا از انجام وظایف خود سرباز زنند.عدم انجام وظایف هم منجر به بی نظمی و هرج و مرج در اجتماع خواهد شد.
در ادامه بخوانید : اختلاس چیست ؟
گردآورنده : حقوق خوانِ ، خانم کوثر ستاری
برای مشاوره با وکیل مربوط به جرایم پولی و بانکی با شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس حاصل نمایید. |