کمیسیون ماده ۵ قانون شهرداری
طرح های تفصیلی شهری و تغییرات آن ها در هر استان در کمیسیونی با عنوان کمیسیون ماده ۵ به ریاست استاندار و یا در غیاب وی معاون عمرانی ایشان ، بررسی و تصویب می گردد .
کمیسیون ماده ۵ بعد از شورای عالی شهرسازی و معماری ، این کمیسیون نقش مهم و سازنده ای را ایفا می کند .
این کمیسیون به عنوان مرجعی پایین تر از شورای عالی ، جهت تهیه طرح های جزیی تر که به طرح های تفصیلی معروف گشته اند تعیین شده است .
پیشینه تشکیل چنین نهادی به قانون نوسازی و عمران شهری باز می گردد .
در ماده ی ۱۵ این قانون ، شهرداری مکلف شده است که نسبت به تهیه برنامه عملیات نوسازی و عمران شهری اقدام نماید ، و در ماده ی ۲۳ همین قانون نیز ، مقنن صراحتأ تهیه نقشه هایی تفصیلی را از وظایف شهرداری دانسته و برای انجام چنین وظیفه ای مبادرت به ایجاد واحدی برای تهیه ی نقشه های تفصیلی می نماید که با تصویب قوانین بعدی ، این واحد تغییر شکل داده و به کمیسیون ماده ۵ تبدیل شده است و دارای شخصیت حقوقی مستقلی از شهرداری می گردد .
برای مشاهده وظایف کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ؛ کلیک کنید.
با توجه به ابهاماتی که در برخی از شورای شهرها در خصوص تفسیر این ماده به وجود آمده بود، تصور می گردد که اگرطرح تفصیلی شهری که به تصویب ماده ۵ قانون فوق الذکر می رسد ، در صورت عدم تصویب انجمن شهراعتباری نخواهد داشت ؛ حال مختصر تفسیری ار این ماده را به شرح ذیل در آوردیم .
برای کسب مشاوره با وکلای متخصص دعاوی شهرداری با گروه وکلای وکیلم باش به شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس بگیرید. |
کمیسیون ماده ۵ قانون تأسیس شورای عالی شهر سازی و معماری ایران ، طرح تفصیلی طرح جامع شهری را که مهندسین مشاور شهرساز بر اساس اصول طرح جامع مصوب شده تهیه می نمایند از نظر فنی بررسی می کنند و در صورت صحت مطالعات و جوابگویی به نیازهای محلی ، آن را به تصویب می رسانند .
*رعایت طرح مزبور برای همگان لازم الاجرا است .
شورای شهر آن قسمت از نقشه های طرح تفصیلی مصوب را که از وظایف مشخص شهرداری بوده و ضمنأ اجرای آن برای شهرداری از نظر مالی تعهد آور و یا امکان پذیر است ، با توجه به الویت ها و خصوصأ تأمین منابع مالی برای اجرا ، تصویب می نماید که بدین ترتیب اجرای این نقشه های طرح تفصیلی مصوب کمیسیون ماده ۵ برای شهرداری مربوط لازم الاجرا خواهد بود .
شهرداری طبق ماده ۷ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی(از جمله طرح جامع مصوب) می باشد و عدم تصویب یا تأخیردرتصویب انجمن شهردرمورد برخی از نقشه های طرح تفصیلی مصوب کمیسیون ماده ۵ رافع مسئولیت های وی در قبال رعایت نمودن طرح های مذکور در هنگام صدور پروانه های ساختمان ، تفکیک و یا سایر اقدامات شهرسازی نمی باشد .
ترکیب اعضای کمیسیون ماده ۵ با ترکیب اعضای کمیسیون تبصره ماده ۵ (در شهر تهران) متفاوت است و این تفاوت ناشی از تفاوت عناصر ضروری در شهر تهران به عنوان پایتخت ، با دیگر شهرهای کشور است .
وظایف شورای عالی شهرسازی و معماری ایران(کمیسیون ماده۵) :
- بررسی پیشنهادهای لازم در مورد سیاست کلی شهرسازی برای طرح در هیأت وزیران .
- اظهار نظر نسبت به پیشنهادها و لوایح شهرسازی و مقررات مربوط به طرح های جامع شهری که شامل منطقه بندی ، نحوه استفاده از زمین ، تعیین مناطق صنعتی بازرگانی ، اداری ، مسکونی ، تأسیسات عمومی ، فضای سبز و سایر نیازمندی های عمومی شهر می باشد .
- بررسی و تصویب نهایی طرح های جامع شهری و تغییرات آن ها خارج از نقشه های تفصیلی .
- تصویب معیارها و ضوابط و آیین نامه های شهرسازی .
حدود اختیارات :
مصوبات این کمیسیون بر حقوق مالکانه افراد بی تأثیر نیست نسبت به تعیین میزان تراکم ، سطح اشغال و تعیین کاربری می تواند حقوق مالکانه اشخاص بر املاک یک شهر راتحت تأثیر قراردهد و محدودیت هایی را برای مالکین ایجاد کند .
مصوبات این مرجع نباید به شکلی باشد که حقوق مالکانه اشخاص را سلب یا بر خلاف قوانین مدونه ، وظایفی برای آن ها ایجاد نماید .
این شورا حق قانون گذاری که از شئونات مجلس شورای اسلامی است را دارا نیست .
کمیسیون ماده ۵ برای تصویب طرح های تفصیلی ، باید در چهارچوب طرح جامع شهری اقدام کند و علاوه بر آن از حدود قوانین مربوطه خارج نگردد .
برای مشاهده حدود و اختیارات کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداری ، کلیک کنید .
شکایت از مصوبات کمیسیون ماده ۵ در دیوان عدالت اداری :
از جمله مراجع مهمی که دسته ای از دعاوی شهرداری ها در دیوان عدالت اداری متوجه آن است ، کمسیون ماده ۵ قانون شورای عالی شهرسازی و معماری ایران است .
رسیدگی به شکایات شوراهای اسلامی شهرها و مراجعی مانند کمیسیون فوق الذکر اگر جنبه ی عمومی و فراگیر داشته باشد در صلاحیت هیأت عمومی دیوان عدالت اداری است ، اما اگر جنبه ی عمومی نداشته باشد و صرفأ در مورد شخص یا اشخاص معینی باشد در صلاحیت شعب دیوان عدالت اداری است .
گرد آورنده : حقوق خوانِ وکیلم باش ، خانم محبوبه نقی لو
برای کسب مشاوره با وکلای متخصص دعاوی شهرداری با گروه وکلای وکیلم باش به شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس بگیرید. |