کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری
فهرست مطالب
در مقاله ی قبل با حوزه فعالیت کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداری آشنا شدیم ؛ حال در اینجا می خواهیم با حوزه فعالیت کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری آشنا شویم :
به موجب بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری یکی از وظایف شهرداری صدور پروانه برای همه ی ساختمان های بنا شده در شهر می باشد.
هر مالکی که زمین یا ملکی در شهر ، محدوده ی شهر یا حریم آن دارد باید قبل از هر چیز(منظور اقدامات عمرانی و شروع به ساخت و ساز و تفکیکاراضی است) برای اخذ پروانه اقدام کند .
کمیسیون ماده ۱۰۰ نهادی خاص و شبه قضایی می باشد که برای توقف از تخلفات ساختمانی تشکیل شده و شهرداری مختار است ازعملیات ساختمان هایی که پروانه ندارند یا خلاف مفاد پروانه عمل می کنند ؛ توسط ماموران خود از فعالیت آن ها جلوگیری کنند .
اعضای تشکیل دهنده ی این کمیسیون عبارت اند از:
۱.نمایندگان وزارت کشور
۲.نماینده شورای اسلامی و دادگستری
۳.نماینده شهرداری
* نماینده شهرداری حق رأی ندارد و تنها برای توضیحات در این کمیسیون حاضر می شود .
برای کسب مشاوره با وکلای متخصص دعاوی شهرداری با گروه وکلای وکیلم باش به شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس بگیرید. |
بیان مساله :
کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری دارای شخصیتی حقوقی و مجزا از شهرداری است ولی محل استقرار این کمیسیون در شهرداری می باشد و یکی از مراجع اختصاصی خارج از دادگستری است.
کمیسیون ۱۰۰ پس از بازدید ماموران شهرداری و تهیه گزارش های مورد نیاز در خصوص تخلفات که در فرم خاصی به (فرم خلاف) نام نهاده شده ، تنظیم و به کمیسیون ارسال می شود تا وارد رسیدگی گردد .
شهرداری در کمیسیون ، نقش شاکی و اعلام کننده تخلف را دارد .
کمیسیون پس از وصول پرونده به ذی نفع اعلام می کند که توضیحات خود را ظرف ۱۰ روز کتباً ارسال نماید و پس از انقضای مدت مذکور، کمیسیون مکلف است موضوع را با حضور نماینده شهرداری (که بدون حق رای برای ادای توضیح در جلسه شرکت می کند) حداکثر ظرف یک ماه اتخاذ تصمیم نماید .
بعد از اعلام موارد تخلف و اخذ لایحه دفاعیه شخص ، پرونده برای رسیدگی در کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری بدون حضور ذی نفع صورت می گیرد ؛ مگر این که نیاز به توضیحات ذی نفع باشد ،حضور وی بلامانع است .
*ملاک اعتبار در کمیسیون ، رای اکثریت اعضاء است و بدون حضور هر یک از اعضاء کمیسیون تشکیل نمی شود .
کمیسیون های ماده صد که ابتدا مبادرت به صدور رای می نمایند به (کمیسیون بدوی ماده صد) موسوم اند .
آرای کمیسیون های بدوی ماده صد با انقضای مدت ۱۰ روز از زمان ابلاغ و عدم اعتراض قطعیت می یابند ؛ در صورت اعتراض شهرداری یا مالک و یا قائم مقام وی ، موضوع را در کمیسیون دیگر ماده صد (که اعضای آن غیر ازافرادی هستند که در رای قبلی شرکت داشته اند .) مطرح می کنند ؛ این کمیسیون ، به کمیسیون تجدیدنظر موسوم است .
*رای صادره توسط کمیسیون تجدید نظر قطعی است .
_ محدوده اختیارات :
وظیفه و اختیار شهرداری ها در اعطای پروانه ساختمانی طبق ماده صد شامل : محدوده شهر و حریم آن؛ لذا در خارج از محدوده و حریم شهرها ،شهرداری ها اختیاری در اعطای پروانه ساختمانی ندارند و افرادی که بخواهند در خارج از محدوده و حریم شهرها ساختمانی بنا نمایند باید طبق ماده ۶ آیین نامه مربوط به استفاده از اراضی احداث بنا و تاسیسات در خارج از محدوده قانونی و حریم شهرها مصوب ۲۷/۲/۱۳۵۵ در صورتی که استاندار صلاح بداند از مرجعی که در هر ناحیه از سوی وی تعیین می گردد ، پروانه دریافت دارند .
تخلفات ساختمانی :
با بررسی مفاد ماده صد و تبصره های ذیل آن متوجه می شویم کمیسیون مذکور مرجع صالح رسیدگی به تخلفات ساختمانی است ؛ معمولا هر تخلف ساختمانی علاوه بر نداشتن پروانه یا مغایرت با مفاد پروانه صادره ، با تخلف یا تخلفات دیگری همراه است .
مواردی نظیر تخطی از اصول شهرسازی فنی یا بهداشتی ، که هر یک از این موارد قواعد و مقررات خاصی دارد که باید در گزارش ارسالی شهرداری به کمیسیون دقیقا مورد توجه قرار گیرد و اعضاء کمیسیون نیز به هنگام بررسی پرونده ها ، با توجه به تخلفات مذکور تصمیم می گیرند .
تخلفات ساختمانی اعم از بدون پروانه یا مغایرت با مفاد پروانه ساختمانی به شرح ذیل است :
۱.تخلف عدم رعایت اصول شهرسازی (مانند : حذف ،تغییر یا تبدیل کاربری ،حذف یا کسر پارکینگ ،تفکیک غیر مجاز زمین ،احداث انباری در پشت بام ،احداث درب اضافه ورودی به حیاط و غیره)
۲.تخلف عدم رعایت اصول بهداشتی (مانند : عدم تأمین نور کافی در ساختمان ها ،عدم رعایت اصول تهویه مطبوع در هوای سرد و گرم متناسب با فصول ،عدم ایجاد سرویس های بهداشتی و حمام و غیره)
۳.تخلف عدم رعایت اصول فنی و استحکام بنا (مانند : عدم رعایت مسائل مربوط به تأسیسات فنی ،برق
،گاز و غیره ،عدم رعایت استاندارد و مقررات ملی ساختمان ایران ،رعایت نکردن اصول مربوط به طراحی و معماری و غیره)
۴.نادیده گرفتن ضوابط و مقررات نمای ساختمان
۵.سایر تخلفات مانند : استفاده نامناسب از ساختمان نظیر استفاده از انباری برای سکونت
۶.تصرف فردی مشاعات ساختمان
۷.توسعه مساحت آپارتمان با الحاق راه پله و بالکن
۸.عدم رعایت ضوابط ویژه مربوط به ساختمان هایی با کاربری عمومی
موارد خاص در مرحله رسیدگی تجدید نظر :
۱.رسیدگی مرحله تجدید نظر مسبوق به رسیدگی مرحله بدوی است ؛ یعنی صرفا تخلفاتی در کمیسیون تجدیدنظر مورد بررسی قرار می گیرد که در کمیسیون بدوی رسیدگی و منجر به صدور رای شده باشد .
۲.در مرحله ی بدوی با اعلام شهرداری کمیسیون شروع به بررسی و رسیدگی می نماید ولی در مرحله تجدید نظر با اعتراض هر کدام از طرفین مرحله ی بدوی یا هر ذی نفع دیگری که مفاد رای مرحله اول حقوق او را در معرض تضییع قرار می دهد، ممکن می گردد .
*منبع : گزیده ای از کتاب کمیسیون های شهرداری ؛ تدوین : علیرضا میرزائی
گرد آورنده : حقوق خوانِ وکیلم باش ، خانم محبوبه نقی لو
برای کسب مشاوره با وکلای متخصص دعاوی شهرداری با گروه وکلای وکیلم باش به شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس بگیرید. |
سلام
چرا باید اصلا مردم ماده صد برای صدور مجوز شهرداری رل بپردازند؟ خوب شهرداری در عوض بجای دریافت ماده صد فرهنگ سازی کند. متاسفانه هر جا که بتوانند جیب مروم فقیر را خالی می کنند.
سلام . قوانین باید اجرا بشه و اگراعتراض دارید می تونید پس از بررسی پرونده و احقاق حق به دیوان عدالت شکایت کنید .
در خصوص اعتراض اشخاص حقوقی به ارای کمیسیون ماده صد فکر می کنم مرجع رسیدگی کننده محاکم عمومی می بایست باشد راهنمایی می قرمایید
سلام..
بله