مقالاتحقوق کیفری

مجازات خرید مال مسروقه

مقدمه

خرید و فروش و معاملات اموال مسروقه بنابر قانون مجازات اسلامی جرم محسوب می شود و مجازات دارد.

سرقت و مداخله در امول مسروقه نیز جرم انگاری شده است.می توان گفت خرید مال مسروقه نتیجه ی جرم سرقت است.یعنی برخی از سارقین هدفشان کسب سود است پس مال سرقتی را به فروش می رسانند.حال اگر خرید اموال مسروقه شغل فردی باشد به اصطلاح مالخر باشد بر اساس قانون مجازات او نیز به اشد مجازات محکوم خواهد شد.البته در کشورهای دیگر به این موضوع تحت عنوان مداخله در اموال مسروق رسیدگی می شود.

اما اگر خریدار از سرقتی بودن مال اطلاع نداشته باشد قربانی شده است و در صورتی که مال در دست او یافت شود با توجه نظریات محاکم او ملزم به رد مال یا قیمت و یا مثل آن می شود.در این مقاله به مجازات خرید اموال مسروقه و مسایل مربوط به آن را بیان خواهیم کرد.

بهتر است بخوانید : سرقت رایانه ای 

جرم سرقت از جرایم بسیار قدیمی است و موضوع آن اموال منقول است.در بین اموال منقول هم تنوع بالایی وجود دارد.یعنی از خوراک گرفته تا لباس و وسایل گران قیمت و لوکس مانند تلفن همراه و خودرو و … .

درخواست وکیل - وکیل نوین

سوال اینست که اگر مال سرقتی غیر منقول باشد، آنگاه تکلیف چیست؟

باید تحت عنوان دعوانی تصرف عدوانی و یا تحصیل مال از طریق نامشروع دادخواست تنظیم کرد.

نوشته های مشابه

خرید اموال مسروقه معمولا توسط افراد خاص و در مکان های خاصی با قیمت بسیار پایین شکل می گیرد.متخصصان و محققان بر این نظرند که اگر کنترل و نظارت بر این مکان ها باشد و منحل شوند در نتیجه ی انگیزه ی سرقت کمتر می شود.هرقدر پروسه و مرحله فروش و معامله اموال سرقتی مستحکم تر و پیچیده تر باشد هزینه برای مجرم بالاتر رفته و کمتر به دنبال سرقت می رود.به طور مثال در طلافروشی ها بدون داشتن فاکتور فروش طلا خریداری نمی شود.البته یکی از علل وجود مالخرها وضعیت نا به سامان اقتصادی و فقر و بیکاری است.

در قانون به موضوع مداخله در اموال مسروق به چند نحو و به چندین صورت اشاره شده است.

ماده ۶۶۲قانون مجازات اسلامی بیان می دارد:

هر کس با علم و اطلاع یا با وجود قراین اطمینان‌آور به این که مال در نتیجه‌ی ارتکاب سرقت به دست آمده است آن را به نحوی ‌از انحا تحصیل یا مخفی یا قبول نماید یا مورد معامله قرار دهد به ‌حبس از شش ماه تا سه سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

مطابق ماده ۶۶۷ قانون مجازات اسلامی دادگاه فرد مرتکب را به رد عین و در صورت فقدان عین به رد مثل یا قیمت مال تحصیل‌شده یا مخفی‌شده و جبران خسارت وارده محکوم خواهد کرد.

مجازات خرید مال مسروقهاعمال زیر مداخله در سرقت است:

الف)خریدار و فروشنده مال مسروقه

ب)مخفی کننده مال مسروقه

ج)امانت گرفتن مال مسروقه

د)هدیه گرفتن مال مسروقه

ه)سرقت از سارق

اما اگر شخصی به طور نادانسته و جاهل به این موضوع که مال سرقتی است مالی را خریداری کند و سپس در دادگاه او محکوم شود می بایست از اوضاع و احوال و امارات و شاهدین معتبر استفاده کند.مثل اینکه فاکتور فروش معتبر خود را ارایه کند و یا ذکر ند که از مکان معتبر در محل یا در صنف مخصوص به خود خریداری کرده است.یا اگر از مکانی تهیه کرده است مکان مشکوکی نباشد.حتی با معرفی فروشنده می تواند تا حدودی مسولیت را از خود سلب کند.

در ادامه بخوانید : سرقت های خاص

گردآورنده : حقوق خوانِ وکیلم باش، خانم کوثر ستاری 

برای مشاوره با وکیل دعاوی کیفری با شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس حاصل نمایید.

 

امتیاز دهید

ثبت نام وکلا
ثبت نام وکلا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماس با ما :‌ 05136140000