مقدمه
جرم تخریب جنگل از انواع جرم تخریب است.
جرم تخریب در مواردی می تواند علیه امنیت و آسایش عمومی باشد ؛ مانند آتش زدن اموال عمومی، هم چنین این جرم جلوه های مدرن تری هم دارد مانند تخریب رایانه ای.
تخریب جنگل و مراتع پیامدهای ناگواری دارد ، یکی از این پیامدها امکان ایراد خسارت سیل در این نواحی است.
سیل در گلستان و سیل در شیراز و خوزستان و… و از بین رفتن خانه ها و قربانی شدن انسان ها همگی از تبعات از بین بردن و تخریب درختان است.
ساختن ویلا و خانه ها در مسیل ها نیز اعمال پرخطر است. علل تخریب جنگل ها و مراتع متفاوت است ؛ مثلا به علت احداث جاده و خیابان یا به علت احتیاج مردم به منابع چوبی و کاغذی و یا حتی چرای بی رویه دام ها و دیگر مسایل.
البته تمامی این دلایل نمی تواند جرم محسوب شود. مجازات تخریب جنگل و مراتع در قانون مجازات اسلامی تحت شرایط خاصی بیان شده است.
بهتر است بخوانید :مجازات اتلاف استاد دولتی و غارت اموال
قانونگذار ایران در مواردی به حمایت از جنگل ها درختان و مراتع پرداخته و تخریب کنندگان آنها را قابل مجازات دانسته است از جمله ماده ۶۸۶ قانون تعزیرات بیان می دارد :هرکس درختان موضوع ماده یک قانون گسترش فضای سبز را عالما عمدا و برخلاف قانون مذکور قطع یا موجبات از بین رفتن انها را فراهم آورد علاوه بر جبران خسارت وارده حسب مورد به حبس تعزیری از ۶ماه تا سه سال و یا جزای نقدی از سه میلیون تا هجده میلیون ریال محکوم خواهد شد.
این جرم حتی توسط مالک درخت نیز قابل ارتکاب می باشد.زیرا یک جرم علیه اموال نبوده بلکه یک جرم علیه آسایش عمومی است که هدف از پیش بینی آن همانطور که در ماده۱تصریح شده است حفظ و گسترش فضای سبز و جلوگیری از قطع بی رویه درختان می باشد.
از این رو در ماده۱۰۴قانون مجازات اسلامی به جرم موضوع ماده ۶۸۶برخلاف جرایم موضوع مواد ۶۸۵ و ۶۸۴ به عنوان یک جرم با ماهیت خصوصی و قابل گذشت اشاره ای نشده است در ضمن تخریب درخت بنابر تصریح مواد فوق اعم از این است که مستقیما قطع شده یا اینکه به طرقی مثل ریختن مواد شیمیایی و یا نفتی در پای درخت موجبات ازبین رفتن آن فراهم آید اعم از اینکه درخت مثمر باشد یا غیر مثمر لیکن قطع شاخ و برگ درختان را نمی توان به منزله قطع درخت و مشمول ماده دانست.
در ضمن بعید نیست ترک فعل عمدی مثلا آب ندادن به درختان باغ از سوی مالک را هم بتوان به معنی فراهم اوردن موجبات از بین رفتن درختان و در نتیجه مشمول ماده دانست.
در مورد جنگل ها و مراتع احکام و مقررات خاصی در قوانین مربوطه وجود دارد.در قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع مصوب سال ۱۳۴۶ قانون حفاظت و حمایت از منابع طبیعی و ذخایر جنگلی کشور مصوب ۱۳۷۱ و آیین نامه اجرایی ماده۱آن قانون ملی شدن جنگلهای کشور مصوب سال ۱۳۴۱ و آیین نامه اجرایی آن و برخی از قوانین دیگر مقرراتی در یان زمینه یافت می شود.
در این قوانین ارتکاب برخی از اعمال جرم و قابل مجازات دانسته شده است.
در ادامه بخوانید : جرم خرابکاری در وسایل و تاسیسات
گردآورنده : حقوق خوانِ وکیلم باش، خانم کوثر ستاری
برای مشاوره با وکیل دعاوی کیفری با شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس حاصل نمایید. |