مقالاتحقوق اداری

ساختار دیوان عدالت اداری

ساختار دیوان عدالت اداری

 

بعد از تجربه ای ناکام مربوط به عدم اجرای قانون شورای دولتی مصوب سال ۱۳۳۹ و قانون دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۶۰ مجلس شورای اسلامی ، لایحه ی دیوان عدالت اداری در ۲۷ آذر ماه سال ۱۳۸۵ در مجلس شورای اسلامی (دارای ۵۰ ماده و۳ فصل) به تصویب رسید که شامل :

  • ۱-صلاحیت ها و اختیارات ۲- تشکیلات  ۳- ترتیب رسیدگی در دیوان

در مقاله ی قبلی به بند ۱ که حدود صلاحیت و اختیارات دیوان را مشخص کرده بود اشاره کرده ایم و در این مقاله می خواهیم ساختار دیوان عدالت اداری را مورد بررسی قرار دهیم .

الف) تشکیلات :

۱- همان طور که در اصل یکصد و هفتاد و سه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به آن اشاره شده : به منظور رسیدگی به شکایات ، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به ماموران ، ادارات دولتی ، آئین نامه های خلاف قانون یا شرع ، خارج از حدود اختیارات مقام تصویب کننده ، دیوان عدالت اداری زیر نظر رئیس قوه قضائیه تاسیس شده است .

* در اصل سابق این دیوان زیر نظر شورای عالی قضایی تاسیس می شد .

درخواست وکیل - وکیل نوین

۲-  دیوان عدالت اداری در تهران مستقر می باشد  ؛ تعیین تعداد شعب دیوان به پیشنهاد رئیس دیوان و تصویب رئیس قوه قضائیه ، همچنین تشکیلات قضایی و اداری توسط دیوان پیشنهاد و به تصویب رئیس قوه قضائیه می رسد .

نوشته های مشابه

۳- قضات دیوان عدالت اداری باید دارای ۱۵ سال سابقه کار قضایی باشند ؛ در مورد قضات دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا در یکی ازگرایش های رشته ی حقوق یا مدرک حوزوی معادل ، داشتن ۱۰ سال سابق ی کار قضایی کافی است .

۴- هر شعبه دیوان دارای یک رئیس و ۲ مستشار خواهد بود و ملاک در صدور رای ، نظر اکثریت است ؛ آرای صادر شده توسط شعب دیوان قطعی است .

برای کسب مشاوره با وکلای متخصص دیوان عدالت اداری  با گروه وکلای وکیلم باش به شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس بگیرید.

۵- به منظور تجدید نظر در آرای شعب دیوان ، مواردی در قانون مشخص شده است که شعب تشخیص علاوه بر صلاحیت مذکور در این ماده ، صلاحیت رسیدگی به سایر پرونده ها را نیز دارند .

۶- واحد اجرای احکام  دیوان عدالت اداری زیر نظر رئیس دیوان یا یکی از معاونان وی تشکیل می شود و تعدادی دادرس علی البدل اقدام به اجرای احکام صادره می نمایند .

ب) ترتیب رسیدگی در دیوان :

۱- پس از صدور و ابلاغ دستور موقت ؛ سازمان ها ، ادارات ، هیات ها و ماموران طرف شکایت مکلفند بر طبق آن اقدام نمایند و در صورت استنکاف ، شعبه صادر کننده دستور موقت متخلف را به انفصال موقت از شغل به مدت شش ماه تا یک سال و جبران خسارت وارده محکوم می نماید.

۲- شعبه دیوان می تواند هر یک از طرفین دعوی را برای اخذ توضیح دعوت نماید و در صورتی که شکایت از ادارات و واحدهای مذکور در ماده ۱۳ این قانون باشد ، طرف شکایت مکلف به معرفی نماینده است .

* در صورتی که طرف شکایت شخص حقیقی یا نماینده ی شخص حقوقی باشد و پس از احضار بدون عذر موجه از حضور جهت اداء توضیح خودداری کند ، شعبه او را جلب نموده یا به انفصال موقت از خدمات دولتی به یک ماه تا یک سال محکوم می نماید .

* عدم تعیین نماینده توسط طرف شکایت یا عدم حضور شخص مسئول در مهلت اعلام شده از سوی شعبه دیوان ، موجب انفصال موقت وی از خدمات دولتی از ۲ماه تا یک سال می باشد .

۳- در صورت درخواست رئیس دیوان یا هر یک از شعب دیوان؛ واحدهای دولتی ، شهرداری ها و سایر موسسات عمومی و ماموران آن ها مکلفند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ نسبت به ارسال اسناد و پرونده های مورد مطالبه اقدام نمایند ؛ در صورتی که ارسال اسناد ممکن نباشد دلایل آن را به دیوان اعلام کنند ؛ متخلف به انفصال موقت از خدمات دولتی از یک ماه تا یک سال و کسر یک سوم حقوق و مزایا به مدت ۳ماه تا یک سال محکوم می شود .

۴- کلیه اشخاص و مراجع مذکور مکلفند آراء دیوان را پس از ابلاغ فوراً اجرا نمایند. 

۵- در صورت استنکاف شخص یا مرجع محکوم علیه از اجرای رای ، شعبه صادر کننده رای به در خواست محکوم له  موضوع را به رئیس دیوان منعکس می کند ؛ رئیس دیوان یا معاون او مراتب را جهت اجرا به یکی از دادرسان واحد اجرای احکام ارجاع می نماید .

۶- دادرس اجرای احکام از طرق زیر مبادرت به اجرای حکم می کند :

– احضار مسئول مربوطه و اخذ تعهد مبنی بر اجرای حکم یا جلب رضایت محکوم له در مدت معین .

– دستور توقیف حساب مالی محکوم علیه و برداشت از آن به مبلغ میزان مبلغ محکوم به در صورتی که یک سال پس از ابلاغ اجرا نشده باشد .

– دستور توقیف و ضبط اموال شخص متخلف به درخواست ذی نفع بر طبق مقررات قانون آین دادرسی مدنی .

– دستور ابطال اسناد یا تصمیمات اتخاذ شده مغایر با رای دیوان .

۷- در صورتی که محکوم علیه از اجرای رای استنکاف نماید با رای شعبه صادرکننده حکم به انفصال موقت از خدمات دولتی به مدت تا ۵سال و جبران خسارت وارده محکوم می شود ؛ رای صادره ظرف ۲۰روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر در شعبه تشخیص دیوان می باشد .

۸- هرگاه پس از انتشار رای هیات عمومی دیوان ، در روزنامه ی رسمی کشور مسئولان ذی ربط از اجرای آن استنکاف نمایند ، به تقاضای ذی نفع یا رئیس دیوان و با حکم یکی از شعب دیوان ، مستنکف به انفصال موقت از خدمات دولتی از ۳ماه تا یک سال و یا پرداخت جزای نقدی از یک میلیون ریال تا ۵۰ میلیون ریال و جبران خسارت وارده محکوم می شود .

*  منبع : کتاب حقوق کاربردی راهنمای مراجعین به دیوان عدالت اداری

    گرد آورنده : حقوق خوانِ وکیلم باش ،خانم محبوبه نقی لو

برای کسب مشاوره با وکلای متخصص دیوان عدالت اداری  با گروه وکلای وکیلم باش به شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس بگیرید.

 

امتیاز دهید

ثبت نام وکلا
ثبت نام وکلا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماس با ما :‌ 05136140000