اجرت المثل ایام زوجیت
فهرست مطالب
نحله و اجرت المثل ایام زوجیت:
مطابق قانون و شرع به محض ازدواج، میان زوجین وظایف و تکالیفی برقرار می شود که آن ها باید نسبت به یکدیگر انجام دهند. قانون مدنی پرداخت نفقه و مهریه به زوجه از طرف زوج، تمکین، حسن معاشرت زوجین بایکدیگر و تلاش در تشیید مبانی خانواده و تربیت اولاد و … را صراحتاً به عنوان وظایف زوجین نسبت به یکدیگر معرفی می کند.
در کنار این موارد، شرع و قانون در صورتی که زوجه در طول زندگی مشترک با همسرش، کاری به جز موارد مصرح قانونی را در خانه انجام دهد، حقوق ویژه ی دیگری نیز برای وی در نظر گرفته اند که به آن نحله و اجرت المثل ایام زوجیت گفته می شود.
مبنا و مستندات نحله و اجرت المثل ایام زوجیت:
مستند قانونی نحله :
منطبق بر بند ب تبصره ۶ ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق : « با توجه به سنوات زندگی مشترک و نوع کارهایی که زوجه در خانه شوهر انجام داده و وسع مالی زوج، دادگاه مبلغی را از باب نحله ( بخشش ) برای زوجه تعیین می نماید.
مبنای شرعی نحله :
خداوند در آیه ۲۲۹ و ۲۳۱ سوره مبارکه بقره می فرماید : « هرگاه زنان را طلاق دادید یا به خوشی و سازگاری به او رجوع کنید و یا آن ها را به نیکی رها سازید.»
برای کسب مشاوره با وکلای متخصص خانواده با گروه وکلای به شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس بگیرید. |
مستند قانونی اجرت المثل :
حق زوجه برای گرفتن اجرت المثل ایام زوجیت مستند به ماده ۳۳۶ قانون مدنی و بند الف تبصره ۶ ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق می باشد :
* ماده ۳۳۶ قانون مدنی : « هرگاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفاً برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتاً مهیای آن عمل باشد عامل، مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر این که معلوم شود که قصد تبرع ( رایگان ) داشته است. »
* بند ب تبصره ۶ ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق : « چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً بر عهده وی نبوده، به دستور زوج و با نداشتن قصد تبرع ( رایگان ) انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، کارهای انجام شده را محاسبه و به پرداخت آن حکم می کند.»
برای مشاهده مقالات مرتبط با امور حقوقی خانواده، کلیک کنید.
چگونگی تعیین نحله و اجرت المثل ایام زوجیت :
چگونگی تعیین نحله :
دادگاه با توجه به وضع مالی زوج بدون نیاز به تعیین کارشناس مبلغ مناسبی باتوجه به سنوات زندگی مشترک و کارهایی که زوجه انجام داده به عنوان نحله تعیین می کند.
چگونگی تعیین اجرت المثل :
دادگاه برای تعیین مبلغ اجرت المثل به وضع مالی زوج توجهی نداشته و با ارجاع امر به کارشناس مبلغی که مطابق با فعالیت زوجه در امور خانه باشد را بابت اجرت المثل تعیین می کند.
شرایط تعلق نحله و اجرت المثل ایام زوجیت:
شرایط تعلق نحله :
۱- در طول زندگی مشترک، و تا قبل از اقدام به طلاق امکان مطالبه نحله وجود ندارد.
۲- طلاق باید به درخواست زوج باشد.
شرایط تعلق اجرت المثل :
۱- زوجه نباید قصد تبرع داشته باشد، چرا که چنانچه زوجه از ابتدا قصد داشته باشد کارهای خانه را به صورت رایگان انجام دهد، نمی تواند اجرت المثل ایام زوجیت را مطالبه کند.
۲- طلاق باید به درخواست زوج باشد و در شرایطی که طلاق ناشی از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار زوجه باشد، زوجه نمی تواند اجرت المثل ایام زوجیت را مطالبه کند.
گرد آورنده : حقوق خوانِ ، خانم حدیثه شهاب
برای کسب مشاوره با وکلای متخصص خانواده با گروه وکلای به شماره ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ تماس بگیرید. |