وکیل جرایم سایبری

امروزه با گسترش محیط سایبر، جرایم سایبری نیز توامان با هم افزایش یافته و خبرهای زیادی مبنی بر کلاهبرداری های سایبری در مطبوعات منتشر می شود. وکیل جرایم سایبری با توجه به جدید بودن این حوزه کارگشای پرونده های جرایم سایبری است. تفاوت عمده پرونده های سایبری با سایر پرونده ها را می توان در عدم آگاهی عمومی نسبت به اینگونه جرایم دانست. شاید عموم مردم، اطلاعاتی هر چند ناقص درمورد پرونده های کیفری، تصادفات، قتل و … داشته باشند، امّا به جرئت می توان گفت اطلاعات عامه مردم درمورد پرونده های سایبری بسیار کم است. همین مورد سبب شده تا امروزه وکیل سایبری یکی از مهم ترین و بروز ترین شاخه ها در امر وکالت محسوب شود. البته وقتی صحبت از وکیل سایبری می کنیم باید بدانیم که وکیل جرایم سایبری و وکیل جرایم رایانه ای در واقع یک تخصص محسوب می شوند. تفاوت وکیل جرایم رایانه ای و وکیل جرایم سایبری در این است که، وکیل جرایم رایانه ای با طیف گسترده تری از جرایم روبروست.

وکیل جرایم سایبری،کلاهبرداری اینترنتی و فضای مجازی وکلای معراج

از همین رو در برخورد با جرایم سایبری، مراجعه به وکیل سایبری که متخصص در این حوزه بوده و بر این بخش جدید از جرایم تسلط کافی داشته باشد، میتواند کمک زیادی به احقاق حق زیان دیدگان بنماید.وکلای وکیلم باش با در اختیار داشتن وکیل متخصص در جرایم سایبری و رایانه ای و به سرانجام رساندن بیش از 100 پرونده در این حوزه، می تواند شما را به بهترین شکل ممکن یاری دهد.

بهتر است پیش از مشورت با وکیل جرایم سایبری بدانید چه جرایمی در دادسرای جرایم رایانه ای قابل پیگیری است :

1. جرایم علیه محرمانگی داده ها و سامانه های رایانه ای و مخابراتی

الف) بررسی غیرمجاز داده ها

بر طبق ماده1 قانون جرایم رایانه ای:هرکس به طور غیرمجاز به داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد به حبس از نود و یک روز تا یکسال با جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا بیست میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.

مثال: از مصادیق ماده 1قانون جرایم رایانه ای هک کردن است.هک کردن سایت سازمان سنجش و یا سایت های اطلاعاتی کشور و هک کردن اطلاعات افراد از سازمان مخابراتی و یا اپراتور ها مانند همراه اول و..میباشد.بعضا صفحات مجازی افراد مشهور توسط مخالفانشان نیز مورد حمله قرار گرفته و از دسترس عموم خارج میشوند.بسیاری از موارد هک برای دسترسی به اطلاعات حساب های بانکی و نقدینگی آنها انجام میگیرد.

ب) شنود غیرمجاز

بر طبق ماده 2قانون جرایم رایانه ای:(هرکس به طور غیر مجاز محتوای در حال انتقال ارتباطات غیر عمومی در سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا امواج الکترو مغناطیسی یا نوری را شنود کند به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از ده میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.

مثال: از مصادیق شنود غیر مجاز میتوان به شنود در تلفن های ثابت و تلفن های همراه اشاره کرد.هرفردی حریم خصوصی  مخصوص به خودش را دارد و تجاوز به این حریم نه تنها از لحاظ اخلاق عمومی ناپسند است بلکه در خصوص استراق سمع جرم نیز میباشد. خرید و فروش دستگاه شنود نیز جرم است.

2. جرایم علیه صحت و تمامیت داده ها و سامانه های رایانه ای

ماده ۶ قانون جرایم رایانه‌ای: هر کس به طور غیرمجاز مرتکب اعمال زیر شود، جاعل محسوب و به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا یکصد میلیون (100.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهدشد:

الف) تغییر یا ایجاد داده‌های قابل استناد یا ایجاد یا واردکردن متقلبانه‌ی داده به آن‌ها.

ب) تغییر داده‌ها یا علائم موجود در کارت‌های حافظه یا قابل پردازش در سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا تراشه‌ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه‌ی داده‌ها یا علائم به آن‌ها.

هک کردن میتواند مقدمه این جرم قرار بگیرد.

باید بیان داشت که تأثيرگذاري جعل رايانه اي نسبت به جعل سنتي گسترده تر است و به مراتب خسارت بيشتري بر جاي مي گذارد همچنین برای ارتکاب این جرم باید اطلاعات و تخصص در رایانه داشت.

3. سرقت و کلاهبرداری مرتبط با رایانه

الف) سرقت رایانه ای

بر طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای: هرکس به طور غیرمجاز داده‎های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده‌ها در اختیار صاحب آن باشد به جزای نقدی از یک تا بیست میلیون ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

مثال: زدن پیج فیک در اینستاگرام میتواند مصداقی برای این ماده باشد.میتوان به ربودن اطلاعات در خصوص رمان های معروف و فرمول ها و کتب و مقالات و یا فیلمنامه ها و اطلاعات کاری افراد و یا حتی اطلاعاتی و اسرار محرمانه شرکت و سازمان ها نیز مثال هایی برای سرقت رایانه ای هستند.به شرطی که در فضای سایبری انجام شده باشد.

ب) کلاهبرداری رایانه ای

بر طبق ماده 13 قانون جرایم رایانه ای:هركس به طور غیرمجاز از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی با ارتكاب اعمالی از قبیل وارد كردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف كردن داده‌ها یا مختل كردن سامانه، وجه یا مـال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل كند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یك تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا یكصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محكوم خواهد شد.

مثال: فیشینگ شیوه ایست که مجرمان اطلاعات را مثل کلمه کاربری، رمز عبور، شماره ۱۶ رقمی عابر بانک، رمز دوم …و CVV2 را از طریق رایانه و برنامه های مربوط به آن برداشته و مقدمه کلاهبرداری را ایجاد میکنند.شبکه های اجتماعی، سایت های خرید و فروش و درگاه های پرداخت آنلاین از این تله ها هستند.

کلاهبرداری رایانه‌ای فیشینگ توسط ایمیل و پیامک ها نیز انجام میگیرد و قربانی مستقیما اطلاعات شخصی و محرمانه خود را در وبلاگ ها و سایت های جعلی که در ظاهر کاملا شبیه وب سایت های دیگر است وارد میکند.

4. جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی

بر طبق ماده 14 قانون جرایم رایانه ای: هرکس به وسیله سیستم های رایانه ای یا مخابراتی یا حامل‌های داده محتویات مستهجن را تولید، ارسال، منتشر، توزیع یا معامله کند یا به قصد ارسال یا انتشار یا تجارت تولید یا ذخیره یا نگهداری کند، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

تبصره ۱ ـ ارتکاب اعمال فوق در خصوص محتویات مبتذل موجب محکومیت به حداقل یکی از مجازات های فوق می شود. محتویات و آثار مبتذل به آثاری اطلاق می گردد که دارای صحنه ها و صور قبیحه باشد.

تبصره ۲ ـ هرگاه محتویات مستهجن به کمتر از ده نفر ارسال شود، مرتکب به یک تا پنج میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

تبصره ۳ ـ چنانچه مرتکب اعمال مذکور در این ماده را حرفه خود قرار داده باشد یا بطور سازمان‌ یافته مرتکب شود چنانچه مفسد فی‌الارض شناخته نشود، به حداکثر هر دو مجازات مقرر در این ماده محکوم خواهد شد.

تبصره ۴ ـ محتویات مستهجن به تصویر، صوت یا متن واقعی یا غیرواقعی اطلاق می شود که بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد یا اندام تناسلی یا آمیزش یا عمل جنسی انسان است.

ماده (۱۵) هرکس از طریق سیستم های رایانه ای یا مخابراتی یا حامل های داده مرتکب اعمال زیر شود، به ترتیب زیر مجازات خواهد شد:

الف) چنانچه به منظور دستیابی افراد به محتویات مستهجن، آنها را تحریک یا ترغیب یا تهدید یا تطمیع کند یا فریب دهد یا شیوه دستیابی به آنها را تسهیل کند یا آموزش دهد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات. ارتکاب این اعمال در خصوص محتویات مبتذل موجب جزای نقدی از دو تا پنج میلیون ریال است.

ب) چنانچه افراد را به ارتکاب جرائم منافی عفت یا استعمال مواد مخدر یا روان‎گردان یا خودکشی یا انحرافات جنسی یا اعمال خشونت آمیز تحریک یا ترغیب یا تهدید یا دعوت کند یا فریب دهد یا شیوه ارتکاب یا استعمال آنها را تسهیل کند یا آموزش دهد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات.

تبصره ـ مفاد این ماده و ماده (١۴) شامل آن دسته از محتویاتی نخواهد شد که برای مقاصد علمی یا هر مصلحت عقلایی دیگر تهیه یا تولید یا نگهداری یا ارائه یا توزیع یا انتشار یا معامله می‌شود.

5. هتک حیثیت و نشر اکاذیب

الف) هتک حثیت

براساس ماده 16 و 17:اگر کسی بوسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی فیلم یا صوت یا تصاویر دیگری را

1 – تغییر دهد و تحریف کند و منتشر کند

2 – یا با علم به تغییر یا تحریف آنرا منتشر کند

و یا اگر فیلم و صوت و تصاویر خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر كند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به طوریکه موجب هتک حیثیت شود به حبس از نود و یك روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (5.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا هر دو مجازات محكوم خواهد شد

در این ماده مواردی که ذکر شده از باب تمثیل است و حصری نیست و بنابر عرف تشخیص داده میشود که چه فعل و چه حرفی موجب هتک حیثیت و ریختن آبروی افراد میشود.

مثال:

1 – ایجاد وبلاگ و سایت های دروغین به نام و مشخصات دیگر اشخاص

2 – ایجاد صفحات در رسانه های اجتماعی به نام دیگران با اهداف انتقام‌¬گیری و بازی با آبروی افراد

3 – اشتراک مطالب دروغین در اینستاگرام و تلگرام و…

4 – هتاكی از طریق اکانت های جعلی به افراد مختلف و مشهور و یا گذاشتن کامنت با محتوای ناسزا و مستهجن

5 – انتشار اسرار و عکس و فیلم های شخصی و خانوادگی

6 – تغییر و تحریف صوت و یا تصویر و یا فیلم خانوادگی اعم از میهمانی، تولد، عروسی و… از طریق سامانه‌های رایانه یا مخابراتی

ب) نشر اکاذیب

بر طبق ماده 18قانون جرایم رایانه ای هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله سیستم رایانه یا مخابراتی اکاذیبی را منتشر نماید یا در دسترس دیگران قرار دهد یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت، رأساً یا به عنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقام‌های رسمی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، اعم از اینکه از طریق یاد شده به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به دیگری وارد شود یا نشود، افزون بر اعاده حیثیت به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

مثال:

* شایعه پراکنی و بزرگنمایی درخصوص اتفاقات مانند احتمال زلزله و سیل و جنگ که منجر به هرج و مرج شود.

* اخبار دروغین در خصوص مرگ و ازدواج و طلاق هنرمندان

* اخبار تحریک کننده احساسات مردم که منجر به شورش شود

* اخبار دروغین و یا بیش از حد بزرگ شده در خصوص انتخابات

* تبلیغات ضد دینی و القای شبهات

* پخش خبر دروغ شیوع بیماری های واگیردار

نتیجه

همچنان برنامه های رایانه ای و گوشی های هوشمند آپدیت و به روز رسانی میشوند انسان ها نیز با آنها پیشرفت میکنند و همگام با انها مجرمان جرایم اینترنتی که خود مهارت و هوش بالایی در این زمینه دارند نحوه مرتکب شدن جرایم و شیوه ی انها را پیچیده تر و جدیدترمیکنند.لذا یکی از راههای پیشگیری از قربانی شدن این جرایم بالا بردن آگاهی عامه ی مردم از طریق اموزش های همگانی در مدارس و رسانه های جمعی است.

وکیل جرایم سایبری وکیلم باش

وکلای وکیلم باش مجموعه حقوقی است که با همکاری وکلا و مشاورین متخصص در امور حقوقی، کیفری و خانواده سعی دارد شما را در حل و فصل دعاوی و افزایش دانش حقوقی یاری دهد. تجربه موفق 6 ساله وکلای وکیلم باش مهم ترین پشتوانه در این مسیر خواهد بود.

وکیل جرایم سایبری

امروزه با گسترش محیط سایبر، جرایم سایبری نیز توامان با هم افزایش یافته و خبرهای زیادی مبنی بر کلاهبرداری های سایبری در مطبوعات منتشر می شود. وکیل جرایم سایبری با توجه به جدید بودن این حوزه کارگشای پرونده های جرایم سایبری است. تفاوت عمده پرونده های سایبری با سایر پرونده ها را می توان در عدم آگاهی عمومی نسبت به اینگونه جرایم دانست. شاید عموم مردم، اطلاعاتی هر چند ناقص درمورد پرونده های کیفری، تصادفات، قتل و … داشته باشند، امّا به جرئت می توان گفت اطلاعات عامه مردم درمورد پرونده های سایبری بسیار کم است. همین مورد سبب شده تا امروزه وکیل سایبری یکی از مهم ترین و بروز ترین شاخه ها در امر وکالت محسوب شود. البته وقتی صحبت از وکیل سایبری می کنیم باید بدانیم که وکیل جرایم سایبری و وکیل جرایم رایانه ای در واقع یک تخصص محسوب می شوند. تفاوت وکیل جرایم رایانه ای و وکیل جرایم سایبری در این است که، وکیل جرایم رایانه ای با طیف گسترده تری از جرایم روبروست.

وکیل جرایم سایبری،کلاهبرداری اینترنتی و فضای مجازی وکلای معراج

از همین رو در برخورد با جرایم سایبری، مراجعه به وکیل سایبری که متخصص در این حوزه بوده و بر این بخش جدید از جرایم تسلط کافی داشته باشد، میتواند کمک زیادی به احقاق حق زیان دیدگان بنماید.وکلای وکیلم باش با در اختیار داشتن وکیل متخصص در جرایم سایبری و رایانه ای و به سرانجام رساندن بیش از 100 پرونده در این حوزه، می تواند شما را به بهترین شکل ممکن یاری دهد.

بهتر است پیش از مشورت با وکیل جرایم سایبری بدانید چه جرایمی در دادسرای جرایم رایانه ای قابل پیگیری است :

1. جرایم علیه محرمانگی داده ها و سامانه های رایانه ای و مخابراتی

الف) بررسی غیرمجاز داده ها

بر طبق ماده1 قانون جرایم رایانه ای:هرکس به طور غیرمجاز به داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد به حبس از نود و یک روز تا یکسال با جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا بیست میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.

مثال: از مصادیق ماده 1قانون جرایم رایانه ای هک کردن است.هک کردن سایت سازمان سنجش و یا سایت های اطلاعاتی کشور و هک کردن اطلاعات افراد از سازمان مخابراتی و یا اپراتور ها مانند همراه اول و..میباشد.بعضا صفحات مجازی افراد مشهور توسط مخالفانشان نیز مورد حمله قرار گرفته و از دسترس عموم خارج میشوند.بسیاری از موارد هک برای دسترسی به اطلاعات حساب های بانکی و نقدینگی آنها انجام میگیرد.

ب) شنود غیرمجاز

بر طبق ماده 2قانون جرایم رایانه ای:(هرکس به طور غیر مجاز محتوای در حال انتقال ارتباطات غیر عمومی در سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا امواج الکترو مغناطیسی یا نوری را شنود کند به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از ده میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.

مثال: از مصادیق شنود غیر مجاز میتوان به شنود در تلفن های ثابت و تلفن های همراه اشاره کرد.هرفردی حریم خصوصی  مخصوص به خودش را دارد و تجاوز به این حریم نه تنها از لحاظ اخلاق عمومی ناپسند است بلکه در خصوص استراق سمع جرم نیز میباشد. خرید و فروش دستگاه شنود نیز جرم است.

2. جرایم علیه صحت و تمامیت داده ها و سامانه های رایانه ای

ماده ۶ قانون جرایم رایانه‌ای: هر کس به طور غیرمجاز مرتکب اعمال زیر شود، جاعل محسوب و به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا یکصد میلیون (100.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهدشد:

الف) تغییر یا ایجاد داده‌های قابل استناد یا ایجاد یا واردکردن متقلبانه‌ی داده به آن‌ها.

ب) تغییر داده‌ها یا علائم موجود در کارت‌های حافظه یا قابل پردازش در سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا تراشه‌ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه‌ی داده‌ها یا علائم به آن‌ها.

هک کردن میتواند مقدمه این جرم قرار بگیرد.

باید بیان داشت که تأثيرگذاري جعل رايانه اي نسبت به جعل سنتي گسترده تر است و به مراتب خسارت بيشتري بر جاي مي گذارد همچنین برای ارتکاب این جرم باید اطلاعات و تخصص در رایانه داشت.

3. سرقت و کلاهبرداری مرتبط با رایانه

الف) سرقت رایانه ای

بر طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای: هرکس به طور غیرمجاز داده‎های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده‌ها در اختیار صاحب آن باشد به جزای نقدی از یک تا بیست میلیون ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

مثال: زدن پیج فیک در اینستاگرام میتواند مصداقی برای این ماده باشد.میتوان به ربودن اطلاعات در خصوص رمان های معروف و فرمول ها و کتب و مقالات و یا فیلمنامه ها و اطلاعات کاری افراد و یا حتی اطلاعاتی و اسرار محرمانه شرکت و سازمان ها نیز مثال هایی برای سرقت رایانه ای هستند.به شرطی که در فضای سایبری انجام شده باشد.

ب) کلاهبرداری رایانه ای

بر طبق ماده 13 قانون جرایم رایانه ای:هركس به طور غیرمجاز از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی با ارتكاب اعمالی از قبیل وارد كردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف كردن داده‌ها یا مختل كردن سامانه، وجه یا مـال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل كند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یك تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا یكصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محكوم خواهد شد.

مثال: فیشینگ شیوه ایست که مجرمان اطلاعات را مثل کلمه کاربری، رمز عبور، شماره ۱۶ رقمی عابر بانک، رمز دوم …و CVV2 را از طریق رایانه و برنامه های مربوط به آن برداشته و مقدمه کلاهبرداری را ایجاد میکنند.شبکه های اجتماعی، سایت های خرید و فروش و درگاه های پرداخت آنلاین از این تله ها هستند.

کلاهبرداری رایانه‌ای فیشینگ توسط ایمیل و پیامک ها نیز انجام میگیرد و قربانی مستقیما اطلاعات شخصی و محرمانه خود را در وبلاگ ها و سایت های جعلی که در ظاهر کاملا شبیه وب سایت های دیگر است وارد میکند.

4. جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی

بر طبق ماده 14 قانون جرایم رایانه ای: هرکس به وسیله سیستم های رایانه ای یا مخابراتی یا حامل‌های داده محتویات مستهجن را تولید، ارسال، منتشر، توزیع یا معامله کند یا به قصد ارسال یا انتشار یا تجارت تولید یا ذخیره یا نگهداری کند، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

تبصره ۱ ـ ارتکاب اعمال فوق در خصوص محتویات مبتذل موجب محکومیت به حداقل یکی از مجازات های فوق می شود. محتویات و آثار مبتذل به آثاری اطلاق می گردد که دارای صحنه ها و صور قبیحه باشد.

تبصره ۲ ـ هرگاه محتویات مستهجن به کمتر از ده نفر ارسال شود، مرتکب به یک تا پنج میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

تبصره ۳ ـ چنانچه مرتکب اعمال مذکور در این ماده را حرفه خود قرار داده باشد یا بطور سازمان‌ یافته مرتکب شود چنانچه مفسد فی‌الارض شناخته نشود، به حداکثر هر دو مجازات مقرر در این ماده محکوم خواهد شد.

تبصره ۴ ـ محتویات مستهجن به تصویر، صوت یا متن واقعی یا غیرواقعی اطلاق می شود که بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد یا اندام تناسلی یا آمیزش یا عمل جنسی انسان است.

ماده (۱۵) هرکس از طریق سیستم های رایانه ای یا مخابراتی یا حامل های داده مرتکب اعمال زیر شود، به ترتیب زیر مجازات خواهد شد:

الف) چنانچه به منظور دستیابی افراد به محتویات مستهجن، آنها را تحریک یا ترغیب یا تهدید یا تطمیع کند یا فریب دهد یا شیوه دستیابی به آنها را تسهیل کند یا آموزش دهد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات. ارتکاب این اعمال در خصوص محتویات مبتذل موجب جزای نقدی از دو تا پنج میلیون ریال است.

ب) چنانچه افراد را به ارتکاب جرائم منافی عفت یا استعمال مواد مخدر یا روان‎گردان یا خودکشی یا انحرافات جنسی یا اعمال خشونت آمیز تحریک یا ترغیب یا تهدید یا دعوت کند یا فریب دهد یا شیوه ارتکاب یا استعمال آنها را تسهیل کند یا آموزش دهد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات.

تبصره ـ مفاد این ماده و ماده (١۴) شامل آن دسته از محتویاتی نخواهد شد که برای مقاصد علمی یا هر مصلحت عقلایی دیگر تهیه یا تولید یا نگهداری یا ارائه یا توزیع یا انتشار یا معامله می‌شود.

5. هتک حیثیت و نشر اکاذیب

الف) هتک حثیت

براساس ماده 16 و 17:اگر کسی بوسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی فیلم یا صوت یا تصاویر دیگری را

1 – تغییر دهد و تحریف کند و منتشر کند

2 – یا با علم به تغییر یا تحریف آنرا منتشر کند

و یا اگر فیلم و صوت و تصاویر خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر كند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به طوریکه موجب هتک حیثیت شود به حبس از نود و یك روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (5.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا هر دو مجازات محكوم خواهد شد

در این ماده مواردی که ذکر شده از باب تمثیل است و حصری نیست و بنابر عرف تشخیص داده میشود که چه فعل و چه حرفی موجب هتک حیثیت و ریختن آبروی افراد میشود.

مثال:

1 – ایجاد وبلاگ و سایت های دروغین به نام و مشخصات دیگر اشخاص

2 – ایجاد صفحات در رسانه های اجتماعی به نام دیگران با اهداف انتقام‌¬گیری و بازی با آبروی افراد

3 – اشتراک مطالب دروغین در اینستاگرام و تلگرام و…

4 – هتاكی از طریق اکانت های جعلی به افراد مختلف و مشهور و یا گذاشتن کامنت با محتوای ناسزا و مستهجن

5 – انتشار اسرار و عکس و فیلم های شخصی و خانوادگی

6 – تغییر و تحریف صوت و یا تصویر و یا فیلم خانوادگی اعم از میهمانی، تولد، عروسی و… از طریق سامانه‌های رایانه یا مخابراتی

ب) نشر اکاذیب

بر طبق ماده 18قانون جرایم رایانه ای هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله سیستم رایانه یا مخابراتی اکاذیبی را منتشر نماید یا در دسترس دیگران قرار دهد یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت، رأساً یا به عنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقام‌های رسمی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، اعم از اینکه از طریق یاد شده به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به دیگری وارد شود یا نشود، افزون بر اعاده حیثیت به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

مثال:

* شایعه پراکنی و بزرگنمایی درخصوص اتفاقات مانند احتمال زلزله و سیل و جنگ که منجر به هرج و مرج شود.

* اخبار دروغین در خصوص مرگ و ازدواج و طلاق هنرمندان

* اخبار تحریک کننده احساسات مردم که منجر به شورش شود

* اخبار دروغین و یا بیش از حد بزرگ شده در خصوص انتخابات

* تبلیغات ضد دینی و القای شبهات

* پخش خبر دروغ شیوع بیماری های واگیردار

نتیجه

همچنان برنامه های رایانه ای و گوشی های هوشمند آپدیت و به روز رسانی میشوند انسان ها نیز با آنها پیشرفت میکنند و همگام با انها مجرمان جرایم اینترنتی که خود مهارت و هوش بالایی در این زمینه دارند نحوه مرتکب شدن جرایم و شیوه ی انها را پیچیده تر و جدیدترمیکنند.لذا یکی از راههای پیشگیری از قربانی شدن این جرایم بالا بردن آگاهی عامه ی مردم از طریق اموزش های همگانی در مدارس و رسانه های جمعی است.

مشاوره حضوری

مشاوره حضوری

رزرو وقت مشاوره حضوری با متخصصین و وکلای وکیلم باش

مشاوره تلفنی

مشاوره تلفنی

رزرو وقت مشاوره تلفنی با متخصصین و وکلای وکیلم باش

مشاوره آنلاین وکیلم باش

مشاوره آنلاین

بصورت آنلاین از متخصصین و وکلای وکیلم باش مشاوره دریافت کنید

Call Now Buttonتماس با ما :‌ 09026220322